New dance & performance

Nykytaidetila Kutomon taiteilijaresidenssit kevätkaudella 2024

Kanta- ja vierailuesitysten, tapahtumien, työpajojen ja viikkotuntien lisäksi Ehkä-tuotannon Nykytaidetila Kutomo toimii taiteilijoiden residenssi- ja työtilana ympäri vuoden. Nykytaidetila Kutomon kauniit ja valoisat studiot 1 ja 2 mahdollistavat vuosittain runsaan tekijäjoukon työskentelyn. Ehkä-tuotannon tarjoamaa residenssiä on kiitelty rauhallisesta ja uutta avaavasta ilmapiiristä, mikä mahdollistaa taiteelliseen työskentelyyn syventymisen ilman painetta välittömästä lopputulemasta. Taiteilijaresidenssiin haetaan Ehkä-tuotannon vuosittaisen avoimen haun kautta.

Kevään 2024 vilkas residenssikausi alkaa tammikuussa ja kauden ensimmäisessä residenssissä Anna Torkkel työstää teostaan Ray of light (Nykytaidetila Kutomo, 2023). Torkkelin ja työryhmän Mira Kautto, Kristian Palmu, Johanna Porola ja Piia Rinne teos vierailee helmikuun alussa Mad House Helsingissä. Helmikuussa Kutomolle saapuvat Marta Jamsja ja Elle Viies työstämään residenssissä koreografioitaan, jotka on valittu Sõltumatu Tantsu Lavan PREMIERE -ohjelmaan Tallinnassa. Kauri Sorvari puolestaan työskentelee helmikuun residenssijaksollaan Kukko -teoksen äärellä, joka on jatkumoa Janina Rajakankaan teokselle Niitty (Zodiak, 2021). Helmi-maaliskuun vaihteen residenssitaiteilijoiden Essi Rossin ja työryhmän Susanna Hast, Iida Koro, Heidi Lehtoranta, Pale Lius ja Kauri Sorvari projekti on monivuotinen Traumavapaa näyttämö -hanke.

Maaliskuussa Nykytaidetila Kutomolla työskentelee kaksi työryhmää. Alen Nsambu työstää residenssissä sooloteosta NEON BEIGE työryhmänsä Angel Emmanuel, Nori Kin, Aino Kontinen, Susi Siriya Orenius, Ritni Ráste Pieski ja Titus Torniainen kanssa. Teos saa ensi-iltansa Zodiak Stagella huhtikuussa 2024. Johanna Karlberg ja Iiris Laakso jatkavat residenssissä Lesbo Erotics -projektiaan, jonka parissa työpari työskenteli Kutomolla joulukuussa 2022. Nyt Karlberg ja Laakso työstävät residenssissä näyttämöteosta Lesbo Erotics: The Pool Party yhdessä Kaisa Rajahalmeen, Caroline Suinnerin ja Meriam Trabelsin kanssa.

Masi Tiitta työskentelee työryhmänsä Hanne Jurmu, Mikko Niemistö, Jenni Pystynen, Ella Skoikka, Anna Torkkel ja Elina Vainio kanssa residenssissä huhti-, touko- ja kesäkuussa. Tiitta työstää uutta teosta Auringonvalo lattialla, joka saa ensi-iltansa Nykytaidetila Kutomolla kesäkuussa 2024. Toukokuussa residenssissä työskentelee myös Riikka Lakea yhdessä Pie Kärin ja Ella Skoikan kanssa projektin Another Hybrid äärellä.

Kesä-heinäkuun residenssitaiteilija Teo Ala-Ruona työstää residenssissä teosta Parachorale työryhmänsä Tuukka Haapakorpi, Even Minn ja Raoni Muzho Saleh kanssa. Vuonna 2024 kantaesityksensä saava esitys vierailee Ehkä-tuotannon XS – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaalilla joulukuussa 2024. Työpari Jouni Järvenpää ja Maija Reeta Raumanni aloittavat heinäkuun residenssisssä uutta teostaan, joka on jatkumoa heidän aiemmille yhteisteoksilleen Sovituksia raunioista ja kuvajaisista (2013), Valkoinen valas (2015) ja The End (2017). Suvi Kemppainen puolestaan työstää Nykytaidetila Kutomolla teostaan Puija yhdessä työryhmänsä Mateus Manninen, Corinne Mustonen, Reetta Nummi, Kiana Rezvani ja Silja Tuovinen kanssa. Teos kantaesitetään Nykytaidetila Kutomolla syyskaudella 2024. Heinäkuussa residenssissä työskentelee myös Jade Kallio sekä Inari Salmivaara projektinsa What we don’t see parissa.

Kuva: Hertta Kiiski (Nykytaidetila Kutomon Studio 1, 2020)